Bierreligie

Bier is een eeuwenoude drank. Het oudste bewijs van de lange geschiedenis van bier is gevonden in Mesopotamië (letterlijk: tussen de rivieren), het gebied rond de rivieren Tigris en Eufraat (Irak), en is meer dan 7.000 jaar oud. De primitieve bieren uit deze periode bevatten slechts weinig alcohol en bestond eigenlijk uit niets meer dan een soort zacht brood, geweekt in water, met eventueel de toevoeging van honing of kruiden.

In de Oudheid was bier een even belangrijke voedingsbron als brood. Beiden worden immers gemaakt van de zelfde voedingsstoffen. Daarnaast was bier veilig om te drinken, in tegenstelling tot het vervuilde rivierwater. Omdat het bier zeer gerespecteerd werd, was het brouwproces veelal in handen van, met name vrouwelijke, priesters.

In het Egypte van 5.000 jaar geleden had bier een grotere rol dan dat het zomaar een drank was. Het werd voorgeschreven om bepaalde ziektes te behandelen, gebruikt als cadeau aan de farao, en als offer aan de goden. De Egyptenaren gaven hun kennis door aan de Grieken, en de Romeinen leerden het brouwen weer van de Grieken. Zij noemden bier “cerevisia”, wat zoiets betekend als “ter ere van Ceres”, de Romeinse Godin van de landbouw.

In de Middeleeuwen was bier een van de normaalste drankjes. Het werd dagelijks gedronken door alle klassen van de samenleving in Noord- en Oost Europa. Omdat de reinheid van water maar zelden gegarandeerd kon worden, waren alcoholische dranken zeer populair. In deze tijd wordt een kruidenmengsel, beter bekend als gruit, gebruikt om het bier beter te kunnen behouden en voor het aroma, maar hop doet ook eindelijk zijn intrede. Vanaf ongeveer de 14e eeuw veranderde het brouwen van een familieactiviteit die thuis plaatsvond, naar een ambacht. Kroegen en kloosters brouwen hun eigen bier voor massa consumptie.

Bier en religie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een groot aantal van de meest gewaardeerde bieren worden nog steeds in of door kloosters gebrouwen, denk aan abdijbieren als Corsendonk en St. Bernardus, of Trappistenbieren als La Trappe of Westmalle.

Daarom achten wij de Grote Kerk in Emmen ook als de perfecte locatie om het eerste Emmense bierfestival te organiseren en jullie kennis te laten maken met de verschillende smaken en geuren bier die in het Noorden te vinden zijn.

Frank Tapper
Biersommelier / Eetcafé Groothuis